Kategoriler
Tıpkı insanlarda olduğu gibi, mevsimsel ve çevresel alerjiler köpekler için rahatsızlığa neden olabilir. Çoğu alerji türleri, bitkilerden, böceklerden, hayvanlardan veya yiyeceklerden kaynaklanır. Alerjenler, hem insanların hem de evcil hayvanların maruz kalabileceği yabancı maddelerdir. Köpeklerde de son derece yaygın olarak görülen alerji, veteriner randevularının en önemli nedenlerinden biridir.
Alerjiler tüm cins ve kökenden köpeklerde oldukça yaygındır. Köpekte, alerjilerle ilişkili en yaygın semptom, ciltte oluşan kaşıntıdır. Bazı durumlarda ise aşağıdaki köpek alerjisi belirtileri ortaya çıkabilir:
- Hapşırma ve öksürük
- Burun tıkanıklığı ya da akıntısı
- Kırmızı veya sulu gözler
- Nefes alma zorluğu
- Nefes alıp verme durumunda ortaya çıkan hırıltı
Ek olarak, alerjik semptomların sindirim sistemini etkilediği durumlarda kusma ve ishalde yaşanabilir.
Alerjiler, köpeğinizin bağışıklık sisteminin aşırı tepkisidir. Köpeklerde oldukça çeşitli alerji türleri vardır. Köpeğinizin duyarlı olabileceği birçok farklı alerjen türü vardır. Bazı köpeklerin sadece bir tür alerjisi olabilirken, diğerleri birden fazla alerjiden muzdarip olabilir.
Cilt Alerjisi
Köpeklerde en sık görülen alerji türü olan köpek cilt alerjisinin bazı nedenleri bulunur. Bunlardan en önemlisi pire alerjisidir. Bu alerjiden etkilenen köpeklerde kaşıntı yoğun şekilde görülür. Bu nedenle pire alerjisi durumunda derileri kızarabilir, iltihaplanabilir ve kabuk bağlayabilir.
Tüm cilt alerjileri ikincil enfeksiyonlara sebep olabilir. Kaşınma ve yalama tekrarlayan cilt enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu açıdan dermatite neden olan alerjenleri belirlemek, bunlara maruz kalmayı ortadan kaldırmak veya azaltmak önemlidir.
Gıda Alerjisi
Gıda alerjileri de kaşıntıya sebep olabilir. Bu alerji türünde cilt rahatsızlıklarının yanı sıra gastrointestinal semptomlarda görülebilir. Gıda hassasiyetleri, gerçek alerjiler gibi bağışıklık sisteminin bir tepkisi değildir. Bu alerji genellikle köpeğinizin yediği yiyecekte bulunan bir etken bir maddeye karşı gelişen bir vücut reaksiyonudur.
Gıda duyarlılığı olan köpeklerde, kaşıntı, zayıf deri ve tüy, kronik kulak ve ayak enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Bir gıda alerjisini belirlemenin ve tedavisinin en ideal yolu, köpeğinizin tükettiği yiyeceklerden sonra oluşan semptomları izlemeniz, doğru mamaları tercih etmeniz ve veterineriniz ile sürekli iletişimde olmanızdan geçer. Siz de doğal ve taze içeriklere sahip Perfect kedi-köpek mamalarını tercih ederek evcil dostlarınızın güçlü bir bağışıklığa ve sağlıklı gelişime sahip olmalarına destek olabilirsiniz.
Çevresel Alerjenlerden Kaynaklanan Alerjiler
Küf, bahar aylarında oluşan polen ve toz gibi birçok çevresel alerjen, alerji tepkileri yaratabilir. Genellikle mevsimsel olan bu alerjiler, mevsim bitimi ile son bulur. Bu nedenle köpeklerde bahar alerjisi olarak da bilinen ve yalnızca yılın belirli zamanlarında ortaya çıkan kaşıntılarda bu alerji türüne örnek gösterilebilir.
Köpeğiniz çevresel alerjenlerden kaynaklı çeşitli cilt rahatsızlıkları geliştirebilir. Köpeklerde deri hastalıkları ilaçları birkaç kategoriye ayrılır. Bunlar; antibiyotikler, mantar ve parazit önleyici, steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar, hormonlar, psikotropik maddeler, vitaminler ve minerallerdir. Deri rahatsızlıklarının başarılı tedavisi, altta yatan nedenin tanımlanmasını gerektirir. Sonrasında belirtilen ilaç kategorilerinden uygun olanları ile tedaviye başlanır.
Akut Alerjik Reaksiyonlar
Köpeklerde nadir olsa da bir alerjene karşı şiddetli reaksiyon gösterebilir ve anafilaktik şok yaşayabilirler. Aynen insanlarda olduğu gibi bazı köpeklerde de ilaç ve arı sokması gibi sebeplere bağlı olarak alerjik tepkiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle, herhangi bir yeni aşı, ilaç uygulandıktan ya da yeni bir gıda maddesi kullandıktan sonra köpeğinizi yakından takip etmeniz her zaman doğru olur. Tatlı dostunuzun herhangi bir alerjisi olduğunu düşünüyorsanız, kaliteli ve hipoalerjenik ürünleri tercih etmeye özen göstermelisiniz. Aynı zamanda onun, daha sağlıklı ve sorunsuz bir yaşam sürmesine destek olacak veterinerinize gitmeyi de ihmal etmemelisiniz.
Bütçe dostu Super Premium segmentinde ürünlere sahip olan Perfect evcil hayvan ürünleri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve Perfect markasını daha yakından tanımak için bilmamaperfect.com’u inceleyebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Köpek Alerjisi Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Köpeklerde alerji, mevsim geçişlerinde yoğun olarak görülebilir. Tüm cinslerde oldukça yaygın görülen çoğu alerji türü, genellikle köpeğiniz altın ayını tamamladıktan sonra ortaya çıkar. Alerjilerden etkilenen köpeklerin çoğu bir veya iki yaşın üzerindedir.
Köpekte Pire Nasıl Anlaşılır?
Köpeğinizin kaşındığını, kendini ısırdığını fark ederseniz, bu davranışlar kaşıntılı böceklere sahip olduğunu işaret edebilir. Aynı zamanda tahriş olmuş, kabuklanmış, kırmızı bir cilt ve anormal şekilde dökülen tüylerde köpekte pire olduğunu düşündürebilir. Bunun için köpeğinizin cildini yakından incelemeniz gerekir.
Köpeklerde Boyun Altı Şişmesi Neden Olur?
Köpeklerde şişmiş boyun altı, vücuttaki birçok hastalık ve doku enfeksiyonunun bir işareti olabilir. Boyun altı şişmesinin sebepleri arasında; uyuz, kene kaynaklı hastalıklar, bakteriyel enfeksiyonlar, bağışıklık tepkileri, mantar ve kanser sayılabilir.
Köpeklerde Açık Yara Tedavisi Nasıl Yapılır?
Köpeklerde açık yaralar bir dizi farklı nedenden kaynaklanabilir. Açık yara tedavisinde, kabuklu veya yapışkan kalıntıları gidermek için yaranın ve çevresindeki alanın nazikçe temizlenmesi önemlidir. Reçete edilen ilaçlar doğru şekilde uygulanmalıdır. Köpeğin açık yarayı yalamasına izin verilmemelidir. Sonuç olarak, yaranın doğasına bağlı olarak, ister küçük bir kesik ister büyük bir travma olsun, veterinerinizin bölgeyi değerlendirmesi ve çevredeki diğer dokuların etkilenmediğinden emin olması gerekir.
Köpekler Neden Kaşınır?
Köpekler psikolojik rahatsızlıklardan alerjilere kadar çok çeşitli nedenlerle kaşınabilirler. Ayrıca kuru cilt, hormonal dengesizlikler, diğer cilt hastalıkları, ağrı ve pire, kene gibi parazitler nedeniyle köpeğiniz kaşınabilir.
Köpeklerde Kaşıntıya Ne İyi Gelir?
Doğal çözümlerin yanı sıra doğru ve etkili profesyonel ürünlerin kullanımı kaşıntı ile oluşabilecek rahatsızlıkların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Arada bir görülen hafif kaşıntı, genellikle ciddi sağlık sorunlarının bir işareti değildir, ancak köpeğiniz sık veya kalıcı kaşıntı, yalama, rahatlama zorluğu, huzursuzluk, iştahsızlık veya depresif bir ruh hali gibi semptomları bulunuyorsa en kısa zamanda veterineriniz ile iletişime geçmeniz önerilir.
Köpeklerin Gözleri Neden Kızarır?
Köpeğinizin gözleri sizinki kadar hassastır ve tahrişe, alerjiye, yaralanmaya ve hastalığa karşı hassastır. Yaralanma, gözde yabancı bir cisim, alerji ve glokom, konjonktivit ve kuru göz gibi bir dizi göz rahatsızlığı dâhil olmak üzere çeşitli nedenlerle köpeğinizin gözleri kızarabilir. Veterineriniz tam bir oftalmolojik muayene ile tam nedeni belirleyebilir. Köpeğinizin neden kırmızı gözlere sahip olduğunu öğrendikten sonra ona uygun tedaviyi uygulayabilirsiniz.
Köpeklerde Sivilce Oluşumu Neden Kaynaklanır?
Köpeklerde sivilce, insan sivilcesine neden olan genetik faktörler, hormonal değişiklikler, gıda ve çevresel alerjiler gibi sebeplerle oluşur. Ek olarak, bazen köpek sivilceleri, ne tür önleyici tedbirler alırsanız alın, ergenliğin normal bir parçası olabilir.
Köpekler Sıcaktan Nasıl Etkilenir?
Bazı köpek cinsleri, sıcak havalarda nefes almakta daha fazla zorluk çekebilir. Köpekler, terlemek yerine nefes nefese kaldıkları için, ısıya insanlardan çok daha duyarlıdırlar. Geniş bir ifade ile, köpekler insanlar gibi terlemezler, bunun yerine nefes alıp vererek, pati ve burunlarından terleyerek ısı verirler. Kendilerini yeterince soğutamazlarsa, iç vücut ısıları yükselmeye başlar. Köpekler için aşırı sıcaklıklar son derece önemlidir. Bu nedenle havalar ısındıkça, ısının yavrularınızı nasıl etkilediğinin farkında olmanız önemlidir.